„La pas prin Grădina Publică în Galaţii de altădată”

Manifestarea culturală „La pas prin Grădina Publică în Galaţii de altădată” a ȋmplinit deja trei ani de când se „ȋntâmplă” la Galați. Desfășurarea de „forțe” – plimbările de dorobanți și domnițe, dansurile, braga, dulciurile, ziarele vremii ȋmpărțite,  ȋn Grădina Publică, continuă să atragă privirile gălăţenilor prin frumuseţea portului şi rafinamentul gesturilor parcă date uitării.
    Soldaţi turci şi români, doamne şi domni în ţinute de epocă, atacuri la baionetă şi mulţime curioasă. A fost cea de a treia ediţie a manifestării-reconstituire istorică, ”La pas prin Grădina Publică în Galaţii de altădată”. În acest an, evenimentul a fost dedicat împlinirii a 140 de ani de la proclamarea independenţei de stat a României.                Mulţimea adunată a putut admira doamne şi domnişoare îmbrăcate în costume de epoca, domni purtând costume militare sau civile din perioada anilor 1877-1878, imagini din vremuri demult uitate. Cum în acest an evenimentul care poartă gălăţenii într-un tunel al timpului a fost dedicat Războiului de Indepenţa, nu au lipsit discursurile regelui Carol, dar şi cel al lui Mihail Kogălniceanu. Evident că partea cea mai  aşteptată a întregului eveniment a fost înfruntarea între armatele Regatului României şi cele ale Înaltei Porţi. Gălăţenii au fost încântaţi de intoarcearea în timp şi mulţi spuneau că aceste acţiuni sunt importante mai ales în aceste vremuri.
    La aceasta manifestare au fost prezenti si tinerii din ansamblul de cantece si dansuri ucrainene “Zadunaiska Sici” coordonati de doamna Stefana Cernencu, care cu multa daruire si pricepere au incantat publicul din Galati.












Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu