Ziua Minoritatilor la Tulcea

               Dupa cum se stie, la 18 12 1992 ,Adunarea generala a ONU  a adoptat ,,Declaratia cu privire la drepturile persoanelor apartinand minoritatilor nationale, entice,lingvistice si religioase. ROMANIA la randul sau, prin H.G. nr.881 din 1998 a adoptat aceasta declaratie, stabilind ca data de 18 decembrie a fiecarui an, sa devina  Ziua Minoritatilor Nationale, din Romania. Astfel, ziua minoritatilor nationale este sarbatorita  de catre toate minoritatile nationale, care sunt reprezentate in Parlamentul Romaniei,:maghiari, romi, ucraineni, polonezi, germani, evrei, rusi, lipoveni, armeni, sarbi, turci, tatari, cehi, slovaci, ruteni, greci, italieni, etc. Ca in fiecare an si la Tulcea acest important eveniment  nu a fost trecut cu vederea, ci dimpotriva, Consiliul judetean Tulcea in parteneriat cu minoritatile etnice au marcat  cum se cuvine, aratand inca o data ca in Dobrogea, tinut binecuvantat de Dumnezeu, armonia, toleranta traiul in comun, sunt o constanta proactiva desprinsa din contextual  european al diversitatii culturale  din cadrul Uniunii Europene.
Conform calendarului cu principalele proiecte culturale, Consiliul Judeţean, prin Centrul Cultural „Jean Bart”, a organizat   in dupa-amiaza zilei de 18 decembrie,  in sala  mare a Teatrului “ Jean Bart” Festivalul  “ Multietnic – editia a XVI-a “
Intrata deja in traditie, la Tulcea, de data aceasta, sarbatoarea etniilor, a cunoscut o amploare deosebita datorita faptului  a fost  un eveniment organizat, în care ansamblurile minorităţilor etnice din judeţul nostru urcă pe scena teatrului, cu programe artistice deosebite, sustinute de tineri apartinind etniilor dar si de calitatea publicului participant la aceast mare eveniment.
Astfel, mnifestarea a fost deschisa de prefectul judetului Tulcea, Alexandru Cristian Iordan, care ne-a felicitat si ne-a incurajat spunind urmatoarele: „de aproape 20 de ani, pe 18 decembrie sărbătorim Ziua Minorităţilor Naţionale din România.
Pentru Dobrogea, una dintre zonele cu cea mai mare varietate etnică din ţara noastră, sărbătoarea este cu atât mai importantă. În provincia noastră convieţuiesc de sute de ani comunităţi etnice cu tradiţii religioase, lingvistice şi culturale specifice.
Toate etniile conlocuitoare sunt, alături de români, proprietarii de drept ai Dobrogei. Pacea acestui ţinut se datorează traiului liniştit în comun. Trăim în pace pentru că suntem diferiţi”.
Au    urcat  pe scena, primarul orasului Tulcea, Constantin Hogea impreuna cu  presedintele Consiliului judetean Tulcea, Horia Teodorescu, iar in cuvantul sau, primarul orasului a reiterat respectul fata de etniile traitoare in judetul nostr  si  faptul ca armonia  este o constanta si datorita  contributiei permanente si proactive atat a populatiei majoritare cat si a  etniilor din judet .

La randul sau, presedintele Consiliului judetean Tulcea, Horia Teodorescu, a apreciat rezultatele pozitive si conlucrarea permanenta intre administratia locala si minoritati dand ca exemplu materialul inregistrat si promovat de neobositul si mereu tanarul maestru coregraf  Roman Jora , etnic  si dumnealui, care sustinut finaciar de catre Consiliul judetean a imprimat cateva CD-uri cu cantece  si dansuri traditionale specifice minoritatilor din  Dobrogea si o importanta  carte unde cantecele si dansurile sunt   in mod profesinist descrise si prezentate.
Ulterior am fost informat ca anul acesta, in 2017, va iesi de sub tipar materialul referitor la etnia noastra ucraineana, material ce va  cuprinde cantece si dansuri traditionale specifice aduse de stramosii nostri in urma cu  aproximativ  300 de ani  care inca se mai regasesc si se mai aud in satele ucrainene  din judetul nostru. Manifestarea a continuat cu inmanarea diplomelor de excelenta oferite de catre presedintele Horia Teodorescu tuturor reprezentantilor minoritatilor din judet, un gest elegant de respect si apreciere a activitatii noastre.
Dupa incheierea momentului oficial pe scena Centrului cultural “  Jean Bart” din Tulcea, gazda noastra generoasa, au urcat rand pe rand, reprezentantii etniilor prezente la manifestare.
Minoritatea noastra a fost reprezentata cu succes de catre ansamblul de cantece si dansuri, ”ZADUNAISKA SICI”  din Tulcea.
Echipa de copii coordonata de Stefana Cernencu a prezentat pe scena un program de cantece, dansuri  si colinde ucrainene, bine structurat, program care a impresionat prin muzicalitate, estetica , armonie scenica,  dublate de frivolitatea si bucuria copiilor precum si de  eleganta costumelor.

Au urcat apoi pe scena tinerii nostri coordonati  de catre Diana Arghir si Octavian Vasiliev, tineri care au prezentat o suita de dansuri traditionale ucrainene deosebite,  unde am revazut cu emotie,  tinerete, gratie, eleganta, prezenta scenica, manifestari  care pe buna dreptate au generat multa emotie in randul participantilor la spectacol,
Prezenta tinerilor nostri, pe scena, l-a determinat pe  reprezentantul   unei alte  comunitati sa -mi spuna la finalul manifestarii  ca  tinerii sai in comparatie cu ai nostri ,,au prezentat pe scena doar costumele traditionale si atat ’’







Manifestarea propriu-zisa s-a incheiat catre seara cind, prin grija Consiliului Judetean Tulcea, toti participantii la spectacol au fost premiati cu cate un cadou care a constat in dulciuri  oferite cu generozitate ca semn al pretuirii pentru contributia adusa la actul artistic prestat pe scena Centrului Cultural Jean Bart din Tulcea.


La final ma simt dator sa multumesc copiilor si coordonatorilor acestora, care in ciuda timpului liber limitat au identificat resurse afective si  de timp pentru a pregati si prezenta publicului din Tulcea si nu numai, in conditii de total voluntariat, un program  artistic bine conturat cu accente deosebite pe arta si traditia ucraineana, menit sa aduca un moment de bucurie in sufletele spectatorilor. Totodata tin sa multumesc organizatorilor pentru efortul depus in pregatirea si desfasurarea manifestarii pentru a celebra cum se cuvine, ziua de 18 decembrie, ca o adevarata sarbatoare a minoritatilor traitoare in judetul nostru.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu