VIZITA OFICIALA LA ANIVERSAREA ORAŞULUI IZMAIL

ANIVERSAREA A 426 DE ANI DE LA FONDAREA ORAŞULUI IZMAIL

In perioada 30 septembrie - 02 octombrie 2016, la invitatia primarului orasului Izmail,  regiunea Odesa, Andrii Abramchenko, o delegatie a Consiliului Judetean Tulcea, formata din Horia Teodorescu Presedinte, Lucian - Eduard Simion, consilier presedinte, Dan Alexandru Munteanu consilier judetean, impreuna cu Andaluzia Luca, viceprimarul municipiului Tulcea, Stere Fudulea consiliier local, Dumitru Cernencu presedintele organizatiei judetene a Uniunii Ucrainenilor din Romania precum si reprezentanti ai camerelor de comert au participat la Zilele Orasului Izmail, manifestare ampla care a coincis cu aniversarea a 426 de ani de la cunoscuta batalie data de catre armata tarista impreuna cu cazacii zaporojeni sub conducerea generalului Suvorov, impotriva cetatii Izmail, aflata sub dominatie otomana.
Dealtfel unul din momentele bataliei este surprins in muzeul de istorie "Diorama"aflat pe malul Dunarii in apropierea zidurilor fostei cetati "Izmail".
Cu prilejul acestei vizite delegatia romana a luat contact cu preocuparile actuale ale administratiei locale, cu modul de administrare al orasului, precum si cu progresele evidente realizate in ultimii 2-3 ani.
In cadrul intalnirilor bilaterale oficiale, a fost evidentiata necesitatea continuarii cooperarii la nivel regional precum si a aprofundarii problemelor legate de realizarea in cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră România – Ucraina, a unor proiecte sustenabile (redeschiderea pe Dunare a rutei cu navele de pasageri Tulcea-Izmail si continuarea eforturilor pentru realizarea proiectului de trecere peste Dunare RO-RO, Isaccea-Orlovca)

Manifestarea propriu-zisa a inceput in dimineata zilei de 01 octombrie cind in piata centrala a orasului, dupa introducerea "drapelului cetatii" si intonarea imnului de stat al Ucrainei, primarul urbei s-a adresat participantilor cat si invitatilor, evidentiind progresele reale inregistrate  de catre oras si cetatenii sai, noile perspective ce se deschid in fata acestora si pe care administratia locala doreste sa le abordeze in mod competent, precum si dorinta de a se apropia cat mai mult de valorile democratice europene.
Au luat cuvintul in continuare presedintele regiunii Odesa A. Urbanski si deputatul in V.I Urbanski in Rada, dupa care au fost inmanate diplome de cetatean de onoare al orasului unor personalitati locale. A fost prezentat un scurt moment artistic sustinut de catre elevii liceului de arta din orasul Izmail, dupa care toate delegatiile au depus flori la statuia primarului Tucikov.

Programul a continuat cu vizita la galeria de arta din Izmail, a muzeului de arta - Odesa, unde, am participat la deschiderea expozitiei de arta  "Paleta Bugeacului"precum si o expozitie personala a lui B.G. Belov.
Programul a continuat cu vizitarea orasului unde am remarcat progrese vizibile in sistematizarea orasului si cu o mentiune aparte, de remarcat este faptul ca a fost restaurat monumentul ridicat de administratia romaneasca eroilor cazuti in razboaie, monument ce seamana cu cel ridicat pe colnicul Horea din Tulcea.
 Festivităţile au continuat cu Festivalul etnic Bessarabia Tantella, în cadrul căruia fiecare minoritate a prezentat aspecte din traditiile specifice atat obiecte de artizanat cat si  preparate culinare specifice fiecarei etnii. 
In paralel cu aceasta activitate prin grija organizatorilor s-au preparat si servit publicului peste 8000 de portii de ciorba de peste.
Ziua de 01 octombrie s-a incheiat cu un spectacol de gala in aer liber oferit de artistii din zona si invitati.




   
În vederea continuării tratativelor, o delegaţie a oraşului Izmail va efectua o vizită în Judeţul Tulcea, la sfârşitul lunii octombrie.
La final se poate concluziona ca asemenea intalniri sunt benefice ambelor regiuni din toate punctele de vedere si sunt convins ca aceasta cooperare va continua si in viitorul apropiat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu