Obiceiuri de Anul Nou pe stil vechi din Ucraina, prezentate la Tulcea

Membrii organizației județene a Uniunii Ucrainenilor din România (UUR) au sărbătorit, în noaptea de miercuri spre joi, Anul Nou pe stil vechi, alături de profesori de istorie și studenți ai Universității Odesa din Ucraina, care le-au prezentat obiceiurile de această sărbătoare.
În imagine, colindătorii din regiunea Odesa, Ucraina
Participanții la sărbătoarea de Anul nou bătrân au fost întâmpinați cu un colac de pâine și sare, iar recitalul oaspeților a început cu urările adresate de Capră, personajul, personificat de o tânără cu haină de blană și coarne pe cap, refuzând să-și înceapă colindul fără a fi cinstit de gazde cu un pahar de țuică. "Pe unde calcă ea (capra, n.red.) totul înnoiește", a explicat reprezentantul UUR, Ananie Ivanov.
Malanka, un alt obicei tradițional al ucrainenilor, a fost prezentat de un tânăr îmbrăcat ca o femeie care a măturat casa gazdei, alungând tot ce este vechi pentru a face loc noului. "Malanka, un obicei în care bărbatul se îmbracă în haine de femeie, iar femeia poartă haine bărbătești, este un simbol al înnoirii", a declarat pentru AGERPRES decanul Facultății de Istorie din cadrul Universității Odesa, Ucraina, Veaceslav Kushnir. 
În baza unui parteneriat încheiat cu Universitatea "Dunărea de Jos" din Galați și Muzeul de Etnografie și Artă Populară din Tulcea, reprezentanții Universității Odesa au vizitat periodic România, Veaceslav Kushnir realizând un album cu ștergare din regiunea Dunărea de Jos care a cuprins elementele de identificare de pe aceste obiecte. 
În imagine, decanul Facultății de Istorie din cadrul Universității Odesa, Ucraina, Veaceslav Kushnir


"Toți cei care trăiau în regiunea Dunărea de Jos aveau ștergare cu ornamente comune, dar și ornamente specifice etniei proprii, preluând de asemenea elementele care le plăceau de la alte etnii. Pe baza aspectelor comune, se poate înțelege modul în care au trăit împreună, constituind un exemplu de toleranță care a fost transmis și generațiilor următoare. Din 1999, de când vin în România, am înțeles că cel mai bine sunt păstrate obiceiurile de iarnă", a menționat Kushnir. 
În imagine, profesoara de istorie din regiunea Odesa, Irina Motorna
Printre colindătorii organizației județene a UUR Tulcea s-a aflat și Irina Motorna, în vârstă de 29 de ani, profesoară de istorie, care a afirmat că experiența din România a fost una inedită din punct de vedere profesional. "Am colindat și în satele Dunavățu de Jos și Murighiol și am auzit oameni care știu urături în limba ucraineană pe care noi nu le-am auzit vreodată. Domnul profesor intenționează ca anul acesta în vară să revenim în Tulcea timp de două sau trei săptămâni pentru a face anchete privind istoria acestor colinde", a afirmat Irina Motorna. 
Pe parcursul nopții, colindătorii au avut diverse momente, colindele fiind cântate atât de oaspeți cât și de gazde. 
"Pentru fiecare din noi, ca pentru orice națiune, este importantă identitatea. Obiceiurile ne unesc. Noi facem aceste obiceiuri și ne identificăm cu ele. Cu cât știm mai mult despre ele, cu atât înțelegem mai bine cine suntem", a afirmat profesorul Veaceslav Kushnir. 
Organizația județeană a UUR Tulcea numără, potrivit președintelui acesteia, Dumitru Cernencu, aproximativ 1.000 de membri cu drepturi depline, numărul real al ucrainenilor din județ fiind însă mult mai mare. 
Anul nou bătrân a fost marcat în noaptea de miercuri spre joi de toți credincioșii care prăznuiesc sărbătorile după vechiul calendar. 
Sărbătorile de iarnă pe stil vechi marchează, de altfel, finalul tradițiilor de început de an care se mai păstrează în județ. Încă de copii, unii tulceni celebrează de două ori Crăciunul și Revelionul, iar în semn de respect față de toți locuitorii municipiului Tulcea, autoritățile locale păstrează iluminatul festiv de iarnă până la încheierea tuturor sărbătorilor. 
AGERPRES/(A, AS-autor: Luisiana Bîgea, editor: Diana Dumitru, editor online: Mihaela Pană)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu