Dulcele gust al Dobrogei


Îmi place să cred că Dobrogea este un loc de întâlnire între nord, sud, est și vest. Aici au venit cândva, de voie și mai ales de nevoie, oameni din spații geografice diferite, cu religii, culturi și moduri de viață diverse. Și toți i-au spus acestui loc CASĂ … și l-au făcut să fie exact ca ACASĂ. Și ce te poate transpune mai ușor în acea atmosferă decât aroma bucatelor tradiționale.
 CA LA NOI IN DOBROGEA
Pe 4 octombrie 2013 Muzeul de Etnografie și Artă Populară a fost gazda manifestării expoziționale și a târgului gastronomic '' Ca la noi în Dobrogea" , o atmosfera friguroasă de început de toamna care a fost îmblânzită de gustoasele bucate dobrogene  făcute cu dragoste de comunitățile locale ucrainene, române, aromâne, ruși–lipoveni,  turci, tătari, greci și italieni.
 Gospodinele ucrainence ( cu care ne mindrim si care sunt mereu primele la provocari de acest gen ) in frunte cu d-nele Tudosia; Paula si Maria au preparat renumitul crap la proțap, șeșke și piroschi / pirahi cu varză.















Românii au pregătit sărmăluțe, plăcintă dobrogeană și gogoși. 
Aromânii au prezentat câteva rețete de plăcintă (printre care și pita di praș) și piperchi tzârgîsite.
Rușii – lipoveni ne-au încântat cu vareniki cu brânză și piroșki cu orez dulce. 
Turcii au făcut  baclavale și saraili, iar tătarii au adus  plăcintele cu umplutură din carne (kobeteșibörek).
 Grecii au pregătit spanakopita, iar italienii crostoli.
Voia bună a fost întreținută cu cântece traditionale ale  ucrainenilor  din cadrul comunitatii,  de catre ansamblul de cantece si dansuri " Zadunaiska Sici" din Tulcea, coordonator presedinte Dumitru Cernencu, dansuri energice prezentate de ansamblul Dorulețul (coordonator Ștefan Coman), ansambul coral al rușilor – lipoveni Lotca (coordonator Natalia Neumann).
Ca la noi în Dobrogea, chiar dacă este frig afară, ne încălzim prin înțelegerea și respectul față de celălalt, prietenie, conlocuire și conviețuire și prin împărtășirea bucatelor de zi cu zi sau de sărbătoare. Iar imaginile grăiesc de la sine.
Semneaza, S.C.






2 comentarii:

  1. Ce bucate....!!!!!!! Adevarate bucatarese ( ukrainencele ).

    RăspundețiȘtergere
  2. Aceste gospodine din Tulcea ( ucrainencele ), repun la locul lor bucatele traditionale si frumoasele cântece ale unei comunităţi pe cale de dispariţie !?!???

    Ele stiu să cânte la ureche tot amarul din viaţa asta.
    Sunt foarte multe melodii, dar cele mai lente, mai triste, mai de viaţă, mai de nu-ştiu-ce, alea sunt numai pentru cine înţelege. Cine-nţelege cuvintele şi sensul melodiei, aceluia-i place. Altfel e prea monotonă, prea lentă....
    Va pup dragele mele
    T.E.




    RăspundețiȘtergere