Sarbatoare la Caraorman


Ziua de 8 noiembrie 2012 va ramane in memoria si amintirea celor care s-au aflat in pitorescul si inca nealterat, CARAORMAN care a avut o insemnatate aparte pentru enoriasii Parohiei Caraorman, deoarece in aceasta zi au avut loc manifestarile prilejuite atat cu sarbatorirea Sfantului M. Mc. Dimitrie Izvoratorul de Mir - patronul spiritual al bisericii si satului Caraorman, dar si cu implinirea a  celor 135 de ani de la prima sfintire si oficiere a Sfintei Liturghii ce s-a tinut in biserica satului.
Cu aceasta ocazie, in dimineata zilei de 8 noiembrie, in deschiderea manifestarilor, a avut loc savarsirea Sfintei Liturghii, in cadrul careia preotul paroh Angelo-Florian Dumitrescu s-a rugat bunului Dumnezeu pentru sanatatea, ajutorul si sporul enoriasilor si locuitorilor satului Caraorman, dar si a intregii tari, standu-i alaturi  un sobor de preoti alcatuit din:
- Ieromonahul Sebastian - Manastirea " Buna Vestire si Sfantul Voievod Stefan " Slanic Moldova, jud. Bacau;
- Ierodiaconul Spiridon    - Manastirea " Buna Vestire si Sfantul Voievod Stefan " Slanic Moldova, jud. Bacau;
- Ieromonahul Spiridon   - Manastirea  " Sfantul Ierarh Nicolae "  Sihastria Crucii, jud. Bacau;
- Preot Nicusor Stan     -  Parohia  " Sfantul Ierarh Nicolae "  Ratesti, jud. Buzau ( fost slujitor la altarul Bisericii Caraorman);
- Preot  Aurel Codris      -  Parohia  "  Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil " Crisan, jud. Tulcea;
- Preot Lucian Tulcianu  -  Parohia  " Sfantul M. Mc. Gheorghe Purtatorul de Biruinta "  Sfantul Gheorghe, jud. Tulcea
Acestia i-au impresionat pe enoriasi si pe toti cei prezenti in biserica prin profunzimea si acuratetea serviciului religios. De remarcat este totusi faptul, ca desi slujba s-a oficiat in limba romana, raspunsurile liturgice de la strana, s-au dat alternativ, atat in limba romana cat si in limba ucrainiana.
Dupa incheierea slujbei religioase, cu toti participantii, cei mici si cei mari, ne-am indreptat spre Caminul Cultural- Caraorman , unde s-a sarbatorit si implinirea a unui an de activitate a Uniunii Ucrainenilor din Romania - Filiala Tulcea - Organizatia locala Caraorman, dar si a unui an de la infiintarea grupului vocal- instrumental " Veselka" coordonat de doamna Gabriela Artimov. Cu aceasta ocazie, s-a aflat in mijlocul nostru, domnul Dumitru Cernencu presedintele Uniunii Ucrainienilor din Romania- Filiala Tulcea, care ne-a aratat inca o data, sprijinul neconditionat,  in tot ceea ce si-a propus ca organizatia locala U.U.R. si grupul " Veselka " sa realizeze. Alaturi de domnul presedinte, ni s-a alaturat si domnul primar Ilie Munteanu,  numerosi fii ai satului, dar si invitati din Crisan, Sfantul Gheorghe si Tulcea, care au venit si s-au bucurat, alaturi de rude si prieteni, sarbatorind impreuna acest eveniment- Hramul satului nostru Caraorman.
Pentru ca aceasta zi sa fie una de excceptie, la buna desfasurare a spectacolului artistic, ce a avut loc, si-au adus aportul:
- grupul vocal " Rebalka " din Crisan, coordonat de doamna Tudosia Oprisan, fiind acompaniat la acordeon de preotul Aurel Codris;
- grupul vocal "Ciorne More " din Sfantul Gheorghe, coordonat de doamna Maria Hordei;
- grupul vocal " Veselka "  din Caraorman, acompaniat la orga de domnul Vaniusa Artimov.
Prin frumusetea,originalitatea si vechimea cantecelor interpretate pe scena Caminului Cultural de catre cele trei grupuri vocale ce au sustinut un amplu spectacol, s-a demonstrat inca o data ca traditia ucraineana a zonei v-a dainui.
Nu pot incheia acest scurt articol fara a le multumii tuturor celor ce ni s-au alaturat in desfasurarea activitatilor ce au avut loc, preotilor slujitori prezenti la eveniment, domnului presedinte Dumitru Cernencu, organizatorilor, sponsorilor, enoriasilor si a tuturor  participantilor ce au fost prezenti.

Doamne Ajuta!

Preot Angelo-Florian Dumitrescu
paroh al  Parohiei Caraorman


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu