HRANA - intre necesitate si arta la romani si minoritati

    In perioada 10-14 iunie 2010, Muzeul Astra si Universitatea “ Lucian Blaga ” din Sibiu au organizat manifestarea “ Zilele Antropologiei Romanesti ”, avand ca tema principala “HRANA - intre necesitate si arta la romani si minoritati ”.
    Beneficiind de aprecierile de care se bucura minoritatea ucraineana din Tulcea, gratie invitatiei primite, un grup de patru persoane din cadrul filialei noastre a onorat cum se cuvine aceasta invitatie.
    Astfel, Maria Reva, Maria Efimov, Veronica Sacui si Valeriu Sevastian, care ne-a asigurat transportul echipei la Sibiu, s-au deplasat la aceasta actiune cu preparate culinare pregatite din Tulcea, preparate constituite din peste proaspat de diferite feluri, ingredientele aferente, dar si cu dorinta de-a ne reprezenta cu cinste.
    La Sibiu, au constatat ca manifestarea urma sa se desfasoare in pitorescul “ Muzeu al Civilizatiei Populare Traditionale Dumbrava – Sibiului”, unde echipa noastra a inceput pregatirile in vederea actiunii propriu-zise. Astfel, fetele noastre pe langa ce aveau pregatit de acasa, s-au deplasat prin grija organizatorilor in oras unde si-au completat necesarul privind logistica actiunii.
    Dupa aprinderea focului echipa noastra a trecut la actiune, pregatind un meniu constituit din : ciorba de peste, saramura de peste si “varenichi ” meniu reprezentativ atat pentru zona Deltei Dunarii cat si pentru minoritatea ucraineana nord-dobrogeana.
    Totodata, prin grija organizatorilor s-a dorit ca aceasta manifestare sa constituie si o actiune practic - demonstrativa, relevand astfel tehnica prepararii acestor “bucate” apetisante.
    Bucataresele noastre au pregatit cu mult aplomb meniul mai sus amintit si aceasta in ciuda deselor “atacuri de gastrita ” la care au fost supusi admiratorii si participantii la actiune.
    Dupa finalizarea preparatelor, aspectul si impresia artistica, gustul deosebit si farmecul “fetelor ucrainence ”, au facut ca din toata mancarea pregatita sa nu ramana nimic, semn ca actiunea si-a atins din plin scopul propus initial.
    De remarcat a fost si impresia deosebita creata de costumele noastre traditionale pe care le-au purtat reprezentantele noastre .
    Ca o remarca, adusa de la fata locului, cred ca actiunea era deplin reusita daca ar fi fost prezentat si un scurt, dar elocvent program artistic, menit sa completeze manifestarea ca atare.
    Din discutiile purtate cu organizatorii, se pare ca la anul, daca vom mai fi invitati, vom participa la o actiune mai ampla si mai complexa.
    Aceasta manifestare prestigioasa dedicata cunoasterii si implementarii unor actiuni si strategii de succes, care au fost experimentate in diferite regiuni din tara, a urmarit promovarea, inclusiv turistica a retetelor culinare traditionale, inclusiv cele cu specific etnic local.
    Echipa satisfacuta de rezultatele muncii, obosita de efortul fizic depus, a parasit Sibiul cu regretul ca actiunea a fost scurta, dar cu gandul ca anul viitor prezentarea va fi si mai bine pregatita.

Dumitru Cernencu



2 comentarii:

  1. LA MULTI ANI! sA AVETI UN AN NOU BUN SI PLIN DE IMPLINIRI SI SA VA VEDEM ANIL ACESTA LA PESTISORUL DE AUR. BRAVO TINERET FACETI CEVA FRUMOS DUCETI MAI DEPARTE CE AU INCEPUT ALTISUCCES.

    RăspundețiȘtergere
  2. AM VAZUT ANSAMBLUL LA TV DE BOBOTEAZA FRUMOASE CINTECE SI FRUMOASE UKRAINENCE BRAVO UUR TULCEA

    RăspundețiȘtergere