Festivalul colindelor si obiceiurilor de iarna la ucraineni


Luna decembrie a fost dedicata traditiilor si obiceiurilor de iarna cu ocazia sarbatorile de Craciun si anul nou, conform programului  nostru de activitati.
Incepand cu data de 5 decembrie, in organizatiile locale ale Uniunii Ucrainenilor din Romania – Filiala Tulcea, s-au pregatit si prezentat, in functie de posibilitati, actiuni socio-culturale menite sa evidentieze aceste traditii si obiceiuri ale noastre, etnicii ucraineni. Manifestarile au constat in prezentari de referate cu privire la istoria noastra, a ucrainenilor, inclusiv modul de emigrare catre nordul Dobrogei, in a doua jumatate a secolului al XVIII-lea, conditiile in care migratia s-a desfasurat, dar si detalii despre zestrea culturala cu care acestia au venit din Zaporojia natala.
Se stie ca alaturi de familie, icoana Maicii Domnului si un pumn de pamant natal, cazacii zaporojeni au adus cu ei aici in Dobrogea limba, cantecul, obiceiurile si traditiile cazacesti.
In acest context, manifestarea noastra s-a dorit a fi o trecere in revista a acestor datini si obiceiuri.
            Un asemea moment cultural s-a desfasurat la sediul organizatiei locale Telita, unde un grup de copii a sustinut un program artistic de colinde in limbile ucraineana si romana. Programul artistic a fost completat de o parte a membrilor grupului vocal Zadunaiska Sici : Lioara Teodorov, Florica Sidorencu, Stefana Cernencu si Mihai Sidorencu, care au interpretat colinde si cateva cantece traditionale in limba ucraineana. 
           Pentru programul artistic prezentat de catre copii, presedintele Filialei Tulcea  a U.U.R,  Dumitru Cernencu, a oferit cu mare bucurie un cadou micutilor colindatori ( cu varste cuprinse intre 3 si 13 ani ), cate o punguta cu daruri dulci de la “Mos Craciun”, dar si carti si reviste in limba ucraineana.






Un comentariu:

  1. Ce minune de la Dumnezeu sunt copii.
    Ei sint generatia de maine, trebuie sa avem mare grija de ei.Felicitari pentru cei care se implica in asemenea proiecte, indiferent de etnie,de culoare sau religie.
    Sunteti minunati .

    RăspundețiȘtergere