Uniunea Ucrainenilor - Filiala Tulcea


In judetul Tulcea locuiesc un numar semnificativ de ucraineni. Desi nu avem niste date concrete, se vorbeste despre un numar de peste 10.000. Acesta cifra nu este oficiala, deoarece datele recensamintelor care au avut loc nu reflecta niciodata realitatea, pentru ca ucrainenii uneori prefera sa ocoleasca a-si recunoaste originea (etnia) lor. Probabil ca cifra de mai sus este jumatate din numarul real, daca tinem cont ca majoritatea localitatilor din Delta Dunarii sunt majoritar locuite de ucraineni: Tulcea, Chilia, Sulina, Sf. Gheorghe, Caraorman, Crisan, Mila 23, Dunavatul de Sus , Dunavatul de Jos, Murighiol, Mahmudia, Victoria, Nufaru, Letea, Ceatalchioi, Patlageanca, Plauru, Maliuc, Gorgova, Partizani, Căşliţa, Ilgani, Balteni, Pardina, Tatanir. O alta zona in care traiesc ucraineni in judetul Tulcea, este Podisul Dobrogean, adica localitatile Fantana Mare, Ciucurova, Isaccea, Poşta, Teliţa, Hamcearca, Balabancea, Caprioara, Somova, Lunca.
Este interesant de remarcat ca numai in satele din interiorul Deltei Dunarii se mai vorbeste limba ucraineana, in satele din zona de Podiş Dobrogean, numai batranii o mai cunosc. Limba vorbita nu este cea literara, probabil este o limba veche cu amestec de cuvinte rusesti, romanesti, turcesti, tataresti. Lingvistii din Kiev şi Odesa au fost interesati de acest dialect.
Principalele ocupatii ale ucrainenilor : cei din delta se ocupa cu pesciuitul, vanatoarea, cresterea animalelor, turism rural. Cei din podis cu agricultura, cresterea animalelor.
Exista filiale ale Uniunii Ucrainenilor din Romania in localitatile: Tulcea, Isaccea, Crisan, Caraorman, Murighiol, Ciucurova, Fantana Mare, urmeaza sa se infiinteze organizatii la: Dunavatul de Jos, Sf. Gheorghe.
In ceea ce priveste implicarea noastra in viata politica, rezultatele alegerilor din anul 2008 s-au concretizat in alegerea catorva primari de etnie ucraineana, dar care apartin altor partide politice, precum si un numar important de consilieri locali de etnie ucraineana
Activitatea culturala si invatamantul sunt directiile noastre principale. Grupul vocal din Tulcea, „ZADUNAISKA SICI” este mandria nostra. A fost infiintat in 1992, a participat si a fost premiat la diverse festivaluri nationale si internationale.
Grupul vocal de copii din Dunavatul de Jos „Dunavetki kozacike” a reprezentat ROMANIA in tabara internationala ARTEK in vara anului trecut. Mai exista formatii corale de cantece ucrainene la Murighiol „BARVINOK”, Crisan „LOTCA”, Ciucurova „ZIROCICA”, Sf. Gheorghe, Letea - cu un repertoriu de cantece vechi.
In anul 2008, in intervalul iunie –august, au fost constiuite noi organizatii locale in Chilia Veche si Pardina, unde ulterior s-au constituit si grupuri vocale : Bila Macovka, respectiv Dunai, ce desfasoara activitati constante la nivel local.
Invatamantul la nivelul comunitatii ucrainene se desfasoara sub forma a trei grupe scolare in localitatile Tulcea si Murighiol, la nivel primar si gimnazial. In acest moment se depun eforturi pentru organizarea recensamantului populatiei de etnie ucraineana, inclusiv a celui scolar pentru infiintarea a noi grupe de studiu a limbii materne.
Suntem interesati de asemenea, de oaspetii ucraineni care ne viziteaza judetul, uneori colaboram cu autoritatile locale pentru a pune la dispozitie translatori. De multe ori, nu am fost simpli translatori, ci am legat prietenii cu cei care ne-au vizitat, le-am aratat sediul nostru si le-am prezentat activitatile noastre si atractiile turistice ale judetului Tulcea ( Delta Dunarii, situri arheologice, manastiri, muzee, etc. ).