“Pe urmele cazacilor zaporojeni”

Prima decada a lunii mai, luna florilor, ne-a adus in ospeţie o delegaţie de profesori si studenţi din Ucraina, conduşi de către decanul facultăţii de Istorie din Odesa, Veaceslav Kusnir, pentru a lua parte la derularea proiectului cultural “Pe urmele cazacilor zaporojeni”, ediţia a II-a. Din delegaţie au făcut parte profesori de la diferite universitati din Ucraina: Odesa, Kiev, Berdeansk, Dnipropetrovsk, Cernihiv. Oaspeţii au sosit in oraşul Tulcea, in seara zilei de 8 mai si au fost întâmpinaţi de către reprezentantul Ambasadei Ucrainei din România, Cornelia Luscalova, de catre doamna Iaroslava Colotelo, membrii U.U.R filiala Tulcea si de către d-nul Presedinte al U.U.R. si Deputat in Parlamentul României, Ştefan Buciuta.
In prima zi a desfasurarii evenimentului, a fost organizat standul expoziţional de carte ucraineana, imbracaminte si obiecte de cult ce aparţin minoritatii ucrainene din zona Dobrogei de Nord.
A avut loc o întâlnire cu reprezentanţii celorlalte minoritati, prilej cu care a avut loc si o discuţie cu tema: “Unitate in diversitate”.
A doua zi, dis-de-dimineata, delegaţia din Ucraina, împreuna cu reprezentanţii UUR s-au deplasat cu vaporul pe Dunăre, spre a cunoaşte câteva localitati ucrainene din Delta Dunării: Crişan, Caraorman, Dunăvăţ, Murighiol.
Participanţii la „mica expediţie” au avut prilejul sa facă cunoştinţa cu oamenii acestor locuri, sa vadă la fata locului modalitati de organizare a locuinţelor si a anexelor gospodăreşti, a obiceiurilor culinare, a folclorului local, păstrat de la primii cazaci care au pasit pe pamantul Deltei Dunării, fugind de robia ţarista, in căutarea libertăţii. Au fost impresionaţi de ospitalitatea ucrainenilor din localitatea Crişan, care au pregătit o masa specifica locului, din peşte, la casa familiei Oprisan Adrian, preşedintele ucrainenilor din comuna Crisan. Scurta expediţie cu vaporul s-a încheiat in jurul orelor 18.00 in localitatea Murighiol.
Apoi toţi participanţii s-au îndreptat spre localitatea Dunăvăţul de Sus, pentru a depune flori la monumentul ridicat in memoria cazacilor zaporojeni. Aici au fost intampinati de un grup de elevi de la şcoala din Murighiol conduşi de d-na M. Mihaleico si d-l A. Ivanov.
In fata monumentului au fost rostite cuvântări despre istoria zbuciumata a neamului nostru, despre eroismul cazacilor zaporojeni. Au fost amintiţi acei oameni care au dedicat o parte a vieţii lor studiului istoriei cazacilor zaporojeni, cautarii urmelor trecerii lor pe meleaguri dobrogene. După depunerea florilor, corul “ Zadunaisca Sici”a interpretat câteva cântece căzăceşti.
In Căminul Cultural de la Murighiol a avut loc un scurt program artistic susţinut de ucrainenii di Odesa si din corul “Zadunaisca Sici”. Ziua de 5 mai s-a încheiat cu o cina festiva, la Tulcea. A treia zi a fost cea mai bogata in evenimente: lansare de carte bilingva “Ucrainenii de dincolo de Dunăre”, Conferinţa internaţionala “Ucrainenii de la Dunăre – pagini de istorie” cu prilejul împlinirii a 180 de ani de la desfiinţarea “ Sicei Dunărene”, întâlnirea cu autorităţile locale.
Acţiunea s-a derulat in incinta Muzeului de Istorie, intr-o sala spaţioasa, cu exponate arheologice, avertizându-ne parca, sa ne trăim clipa in aşa mod, incat urmaşii noştri sa fie mândri de noi.
In prezidiu au luat loc organizatorii evenimentului: d-nul Stefan Buciuta, I. Robciuc, d-na C. Luscalova, d-nul T Gh. Rendiuk, D-na I. Colotelo, d-nul prof. V. Kusnir si reprezentanţii autoritatilor locale: d-nul Gh. Bunduc- Preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, d-nul C. Hogea- primarul Municipiului Tulcea, D-na Ana-Maria Vatafu-Viceprimar Tulcea.
La acţiune au luat parte mulţi ucraineni din Tulcea, delegaţi din Ucraina, reprezentanţii unor instituţii din Tulcea care au manifestat interes pentru evenimentul nostru: Pârâu Steluţa-cercetător stiintific- Muzeul de Etnografie Tulcea, Axinia Hogea- directia Culturii si Cultelor,
A fost prezentat programul manifestării culturale, după care au luat cuvântul cei ce au fost implicaţi direct in derularea proiectului: V. Kusnir, V. Ritco, St. Buciuta, I. Robciuc, I. Colotelo, C. Luscalova.
După prezentarea cartii “ Ucrainenii de dincolo de Dunăre” de către domnul decan V. Kusnir, au fost distribuite mai multe exemplare participanţilor din sala. A fost prezentata si distribuita cartea bilingva a d-nului T. Gh. Rendiuk “ Hatmanul Ucrainei – Ivan Mazepa- Moldova si România”.
Delegaţii din Ucraina au dăruit carti pentru copiii noştri care invata limba ucraineana.
In calitate de participant direct la desfăşurarea acţiunii, as dori sa mulţumesc, din partea organizaţiei noastre, tuturor participanţilor care au fost alături de noi in cele 3 zile, timp in care s-a desfăşurat evenimentul: celor din Ucraina, Bucureşti, Crişan, Dunăvăţ, Murighiol, Tulcea, reprezentanţilor autoritatilor locale si celor ale instituţiilor culturale din oraşul Tulcea. Mulţumim in mod deosebit d-lui preşedinte al UUR Ştefan Buciuta, fără aportul căruia acest eveniment nu s-ar fi putut derula.

Prof. Maria Carabin-
pentru Curierul Ucrainean












Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu